Nuttige informatie voor Belgen in Israël/Jeruzalem/Palestijns gebied na 07 oktober 2023

Gelieve onderstaande informatie grondig door te nemen.

 1. Laatst bijgewerkt op

De moeilijke dagen die we momenteel doormaken, raken ons allemaal. België is zich ten zeerste bewust van uw bezorgdheid en de moeilijkheden waarmee u geconfronteerd wordt. 

 1. De Belgische autoriteiten hebben begrip voor de situatie, die de grootste aandacht krijgt. Alle nieuwe informatie die aan de Belgen moet worden meegedeeld, zal onder meer via deze website en via het reisadvies gebeuren. 
 2. Belgen op doorreis die niet in Israël/Jeruzalem/Palestijns gebied wonen en niet zijn ingeschreven in de consulaire registers van de Belgische diplomatieke posten in Tel Aviv en Jeruzalem, wordt aangeraden zich te registreren bij Travellers Online zodat de autoriteiten contact met hen kunnen opnemen.  
 3. Belgische reizigers die gestrand zijn in Israël/Jeruzalem/Westelijke Jordaanoever scheepten in naar België op de speciale vlucht van 15 oktober 2023 en op speciale Europese vluchten. 
 4. Voor meer informatie over deze speciale vluchten kunt u contact opnemen met het crisiscentrum: crisiscentrum@diplobel.fed.be 
 5. Als u van plan bent binnenkort naar het buitenland te reizen, controleer dan de geldigheid van uw paspoort (Israëlisch, Belgisch of ander). Hou er rekening mee dat reizigers met Israëlische nationaliteit kunnen worden verzocht een geldig Israëlisch paspoort te tonen als die Israël willen verlaten.
 6. Voor Belgen met een ander buitenlandse nationaliteit
  Reizigers wiens Belgisch paspoort is verlopen en die een ander paspoort (Israël, VS, Brazilië, enz.) hebben, waarmee ze zonder visum naar Europa mogen reizen, kunnen met hun buitenlands paspoort naar België reizen. Eenmaal in België kunnen ze een paspoort aanvragen bij de gemeente waar ze voor het laatst werden ingeschreven of in Brussel.
  Deze procedure is snel (= enkele dagen), terwijl de procedure voor het aanvragen van een paspoort buiten België langer is (= enkele weken: omdat paspoorten die in België worden gemaakt, moeten worden teruggestuurd naar de diplomatieke posten in Tel Aviv en Jeruzalem).
 7. Voor Belgen zonder een ander buitenlandse nationaliteit
  We raden hen ten zeerste aan om de geldigheid van het reisdocument tijdig voor een reis te controleren en indien nodig in orde te brengen.  Meer informatie over de paspoortaanvraag is te vinden op de website van de Belgische ambassade in Tel Aviv: Passport | FPS Foreign Affairs - Foreign Trade and Development Cooperation (belgium.be) of op de website van het consulaat-generaal van België in Jeruzalem Passport | FPS Foreign Affairs - Foreign Trade and Development Cooperation (belgium.be)
 8. We wijzen er ook op dat Belgen in Israël/Jeruzalem vluchten kunnen nemen vanuit Tel Aviv en Amman.